Annons
Annons

Recept: Saft på älgört

Jag gjorde ju som sagt saft på älgört (älggräs) för någon vecka sen. Så här gjorde jag:

Lägg 50 st blom i en stor skål, hink eller kastrull.

Skär 2 ekologiska tvättade citroner i skivor och lägg ner på blommorna tillsammans med

Annons

2 kg socker och 60 g citonsyra och rör om.

Låt saften stå svalt 4 dagar till en vecka och häll sen upp på rena flaskor.

_MG_1332

Älgört eller älggräs innehåller rikligt med salicinsom.  I kroppen omvandlas detta till salicylsyra som har antiinflammatoriska, smärtstillande och febernedsättande egenskaper. Älgört innehåller dessutom mycket c-vitamin.

Om du vill spara denna läkeväxt till i vinter så kan du öka mängden blommor och minska på sockret och sen frysa in så får du en naturlig aspirin att ta till hela året. Frys in i små iskuber så kan du ta fram så mycket som du behöver.

Hos mig i Roslagen har älgörten blommat över nu men uppåt landet borde det gå att göra saften fortfarande!

Lycka till!

Kram Nika

Läs mer:

DELA (4)
PINNA (0)

nika-wahren

Hallå, jag heter Nika och är blomsterdesigner och stylist. Här får ni följa mig i blommornas och växternas värld. Jag kommer här dela med mig att tips, trix och inspiration både från min vardag och mitt jobb. Jag älskar alla årstider med allt vad det innebär med skiftningar i naturen, mat och häng. Möten med andra människor och musik gör mig glad! Vill du samarbeta med mig eller ha min blomsterexpertis så kan du maila mig på [email protected]Annons

Annons

Laddar