Annons
Annons

Fläderblomssaft

Nu blommor äntligen flädern här i Stockholm, det är alltså dags att göra flädersaft!

Detta år tänker jag testa ett recept utan citronsyra som jag hittade här:

Du behöver:

400 g fläderblommor
3-4  ekologiska citroner
3-4 liter vatten
1 -1,5 kg strösocker (350 gram per liter)

img-12

Gör så här:

1. Lägg blomklasarna i en tillbringare som rymmer minst 5 liter.
2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg först ned fläderblommorna och täck sedan med citronskivorna.
3. Koka upp vattnet och häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
4. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp på väl rengjorda – och varma  – flaskor. Värm i ugn i 100 grader så att eventuelle bakterier dör.
5. Testa sedan om korkarna sluter tätt genom att lägga flaskorna på sida i en balja. Om det bubblar eller läcker så sluter den inte tätt. Då ska flaskan förvaras i kylen. Täta flaskor kan förvaras i rumstemperatur så länge de är oöppnade.
* Källa: Yvonne Björ, sylt- och safthantverkare i Rättvik.

img-10

Andra recept på fläder tas gärna emot!

Kram Nika

Läs mer:

DELA (36)
PINNA (2)

nika-wahren

Hallå, jag heter Nika och är blomsterdesigner och stylist. Här får ni följa mig i blommornas och växternas värld. Jag kommer här dela med mig att tips, trix och inspiration både från min vardag och mitt jobb. Jag älskar alla årstider med allt vad det innebär med skiftningar i naturen, mat och häng. Möten med andra människor och musik gör mig glad! Vill du samarbeta med mig eller ha min blomsterexpertis så kan du maila mig på skilladflorals@gmail.com



Annons

Annons

Laddar