Annons
Annons

Kirsquiche med rödbetor och fetaost

Du har säkert hört att det går att äta ogräs. Så här i maj finns det massor att äta ute i naturen, om du vet vad du ska leta efter vill säga.

Jag kommer att dela med mig av några goda recept som jag och Emmy Lundström har knåpat ihop. Hon har tagit dom fina bilderna också!

Gröna godingar! Granskott, brännässla, syren, löktrav, kirskål, maskros, klöver, tusensköna, kärleksört, daggkåpa, gräslök och våtarv.

Kirsquiche med rödbetor och fetaost.

6 portioner

Kirskål är ett besvärligt ogräs som är svårt att bli av med. Men varför skulle man vilja det? Kirskålen smakar gott i exempelvis sallader eller soppor. Eller så stuvar man kålen lätt och äter som tillbehör till grillad fisk. Här har vi använt den i en enkel och god rödbetspaj.

4 färska rödbetor (à ca 125 g)

2 dl gräddfil

1 ägg

1/2 msk flytande honung

2 dl riven västerbottenost

150 gram fetaost

1/2 tsk torkad timjan

2 dl kirskål

1/4 citron

Olivolja

Salt och peppar

Pajdeg:

150 g rumsvarmt smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 msk vatten

Koka rödbetorna med skalet kvar tills de är mjuka, det tar ungefär 45 minuter. Spola i kallt vatten, skala och skiva betorna tunt.

Sätt igång med pajdegen, börja med att skära smöret i tärningar. Blanda tillsammans med mjöl så du får en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ungefär 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ pajformen i kylen i en halvtimme.

Värm ugnen till 200 grader och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Skölj kirskålen och hacka grovt. Fräs med olivolja i en stekpanna i några minuter. Pressa över citron, salta och peppra. Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, kirskål, salt och peppar i en bunke.

Lägg rödbetskivorna i botten av pajskalet och täck med fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills pajen har fått färg. Njut!

 

Så, ut och plocka med er nu!

Kram! -Nika

Läs mer:

DELA (26)
PINNA (0)

nika-wahren

Hallå, jag heter Nika och är blomsterdesigner och stylist. Här får ni följa mig i blommornas och växternas värld. Jag kommer här dela med mig att tips, trix och inspiration både från min vardag och mitt jobb. Jag älskar alla årstider med allt vad det innebär med skiftningar i naturen, mat och häng. Möten med andra människor och musik gör mig glad! Vill du samarbeta med mig eller ha min blomsterexpertis så kan du maila mig på skilladflorals@gmail.com



Annons

Annons

Laddar